Exclusive Competence & Construction
 • English
 • Svenska
 • E2C på plats vid invigningen, här tillsammans med Johan Jättne och Magnus Johansson på Ahlsell.

  Konsten att få alla att dra åt samma håll

  Totalentreprenad på Kiselgatan 33 i Norrköping
  När vi tog in E2C som totalentreprenör kunde vi konkurrensutsätta på ett helt annat sätt än annars. De har i sin tur delat upp entreprenaden och upphandlat allt stort som smått. Det har gjort att vi fick ett prismässigt mycket lyckat projekt, berättar Mikael Forkner som är regionchef på Klövern Öst.
  Mikael Forkner, regionchef på Klövern Öst. Bild: Fotograf Satu

  Projektet han pratar om är Ericssons gamla fabrikslokaler på Kiselgatan 33 i Norr­köping som Klövern äger. Delar av byggnaden hade stått tom länge. Vid flera tillfällen hade Mikael Forkner och hans kollegor haft diskussioner med Ahlsell som behövde nya lokaler. De hyrde en annan lokal av Klövern men behövde byta till något större för att kunna ha en filial i regionen. Det innebar ett femtiotal kontorsplatser och en stor yrkesbutik för branschkunder.

  En lokal i Ericssonfastigheten var tillräckligt stor med sina drygt 5 000 kvadratmeter fast lokalen var svår att utforma så att den matchade önskemålen. Men så blev arkitekten Alf Sneller inkopplad. Han kände Ahlsell som företag och förstod deras verksamhet. Han kunde också se möjligheter med lokalen som ingen sett tidigare.

  Så fort ritningarna blev klara var det dags att köra igång. Det var rätt bråttom redan från början. För precis som de flesta företag har Ahlsell hög- och låg­säsonger. De nya lokalerna behövde stå klara inom knappt ett år. Det var här E2C kom in.

  Kaia på E2C var dedikerad för det här uppdraget och hon har haft full styrning hela tiden vilket har gynnat samordningen.

  Mikael Forkner hade under flera års tid haft en dialog med E2C och tyckte om deras sätt att tänka. Han såg det också som en stor fördel att de skulle vara på plats under hela renoveringen och styra upp projektet.

  – Kaia på E2C var dedikerad för det här uppdraget och hon har haft full styrning hela tiden vilket har gynnat samordningen. För oss har det varit värdefullt att hon enbart jobbat med det här och inte splittrat tiden mellan olika uppdrag. Hon har direkt kunnat rätta till sådant som uppstått innan det gått fel, säger Mikael Forkner.

   

  Bildtext till toppbild: E2C på plats vid invigningen, här tillsammans med Johan Jättne och Magnus Johansson på Ahlsell.

  Arkitektskiss över Ahlsells nya yrkesbutik i Norrköping
  Arkitektskiss över Ahlsells nya yrkesbutik i Norrköping.

  Det är alltid saker som behöver fixas under resans gång och ibland händer sådant som inte gått att förutse. Mikael Forkner berättar att de hela tiden har haft en bra dialog och stort förtroende för varandra.

  – Det har varit ett otroligt engagemang och Kaia har alltid velat allas bästa. Hon har även sett till att det varit rent och prydligt under arbetets gång så
  att nästa underentreprenör bara har haft att köra igång.

  Jag är nöjd som beställare och vi har en nöjd hyresgäst. Vi har haft en bra dia­log under hela projektets gång och trots att det var ett tajt projekt har vi hållit tiderna.

  På frågan vad som gjort att det fungerat så bra svarar han att det kanske viktigaste av allt varit att de har haft samma mål. Inte bara beställaren och projektledarna, utan målen har även varit förankrade hos underentreprenö­rerna. När alla arbetar åt samma håll går det att uträtta mer än man tror.

  – Där har kommunikationen varit avgörande. Vi har haft möten men också stämt av i vardagen. Kaia har använt ”walking around”, pratat med alla och haft koll på leveranser och annat ner till minsta skruv.

  Det har ritats en del under produktionens gång för att anpassa efter Ahlsells önskemål och behov. Allt går inte att förutse från start utan en del saker upptäcks vartefter bygget pågår och det har varit viktigt för Klövern att lokalerna skulle bli så funktionella som möjligt för Ahlsell.

  – Jag är nöjd som beställare och vi har en nöjd hyresgäst. Vi har haft en bra dia­log under hela projektets gång och trots att det var ett tajt projekt har vi hållit tiderna. Vi diskuterar redan ett annat projekt som E2C skulle kunna göra åt oss, avslutar Mikael Forkner.

  FAKTA
  Totalentreprenad Kondensatorn, Norrköping

  Vårt uppdrag: Totalentreprenör
  Projektnamn: Kondensatorn
  Uppdragsgivare: Klövern
  Referensperson: Mikael Forkner
  Hyresgäst: Ahlsell
  Projekttid: 2019- 2020
  Omfattning: 5 000 kvm
  Produktionskostnader: 55 msek
  Fakta: Omställning av Ericssons gamla fabrikslokaler i Norr­köping till ny butik för Ahlsell

  Fler röster. Fler perspektiv.

  Johan Jättne, försäljningschef butik Ahlsell”I det här projektet har vi jobbat med att ta vara på det gamla i lokalerna. Vissa tegelväggar har vi sparat liksom balkarna i taket och det är samma fasad som tidigare. Vi har försökt tänka på att återanvända och återvinna. Vi till och med köpte begagnade kontorsmöbler. Visst är det enklare att bygga nytt men det känns bättre så här och blir mer charm. Det var väldigt viktigt att just E2C höll i projektet. Tidsplanen var tajt och de drev på hårt på ett strikt och strukturerat sätt. De hade full koll och kunde alltid svara på våra frågor.Samtidigt lyssnade de på oss och försökte tillmötesgå när vi ville flytta väggar eller ta bort pelare. Det var aldrig några problem att komma med idéer ens om de var konstiga. Varje gång svarade de ”häftigt – vi räknar på det”. E2C försökte hela tiden göra sitt bästa och sedan har jag fått välja om idén varit värd att genomföra. Det är just det här som är speciellt med dem och det ska de ha stor eloge för.”

  Johan Jättne, försäljningschef butik Ahlsell

  Magnus Johansson, regionchef på Ahlsell”Den här fastigheten var intressant för oss från början fast svår att bygga om. Men arkitekten Alf Sneller såg möjligheter och förstod vad vi ville ha. Det krävdes mycket fantasi för det ska jag säga. För när Kaia under rivningsarbetet gick in med bygghjälm och ficklampa påminde det mer om en gruva än en blivande butik. Under arbetets gång har vi haft en hel del direktkontakt med E2C eftersom de har hållit ihop allt. De har varit lyhörda och lyssnat på oss. Hela projektet har fungerat väldigt bra och präglats av tid och ordning. Två saker som är jätteviktiga och påverkar så mycket annat om det inte funkar. Jag är allra mest imponerad av att den här omfattande renoveringen överhuvudtaget gick att genomföra på så kort tid utan några förseningar. Att det var tajt visste vi, men samma morgon det skulle vara klart fick vi nyckeln. Resultatet blev verkligen bra. Jag är oerhört nöjd. Det här är ett exempel på att allt är möjligt. Ingen som kommer hit nu och ser de här jättemoderna och fina lokalerna kan fatta hur det såg ut för ett år sedan.”

  Magnus Johansson, regionchef på Ahlsell

  Alf Sneller, Diabas Arkitekter”När det är tjurigt blir man själv tjurig och tvärtom. Jag tror att stämningen påverkar mycket mer än vi förstår. När det är trevlig stämning blir alla mer motiverade att göra sitt bästa samtidigt som respekten för andras arbete ökar. Precis så har det här projektet varit. På våra projekteringsmöten har vi lyssnat av och tagit saker för vad de är. Det har inte varit tjafs och stök även om vi tyckt olika ibland utan det har gått att känna av det positiva. Det har egentligen märkts i allt och det har varit roligt att jobba. Vi har haft ett tydligt uppdrag och fått fria händer utifrån det. Alla har vetat att tillsammans gör vi bra grejer. Det betyder mycket att vi fick förtroendet och drog åt samma håll så jag måste säga att Klövern och E2C har skött det här mycket proffsigt.

  Alf Sneller, Diabas Arkitekter

  Fredrik Söderlund, Häv och Gräv”Vi har inte jobbat med E2C förut men det har varit lättjobbat och funkat bra. Vi utförde mark- och anläggningsarbeten till en ny entré, en lastkaj och utomhusmiljön. På så sätt skilde det sig inte direkt från andra projekt men det har varit kompetent projektledning och snabba beslut. I dagens byggprocesser ska ju allt gå fort och det gäller att få snabba svar för att inte tappa tid. Men de har hela tiden varit med i matchen och det märks att de har varit i branschen länge. Vi har fått snabba besked och det har varit ordning och reda på papper och sånt. Vi som företag skulle definitivt vilja jobba med dem igen. Man kan säga att de lever upp till företagsnamnet ’exclusive’ och ’competence’. Till exempel bjöd de in all personal på frukost vid något tillfälle och lunch vid ett annat, för att berätta om projektet. Det var tända ljus och vita dukar och väldigt uppskattat av gubbarna.

  Fredrik Söderlund, arbetschef på Häv & Gräv i Östergötland (underleverantör)

  Theresa Schatzl, Klövern”Det har varit högt i tak på våra möten och jag upplever att vi har varit lyhörda för varandra. Vi har haft en samsyn och det känns som att alla har varit måna om att det ska bli en bra slutprodukt som vi kan vara nöjda med. Att det blev så är verkligen allas förtjänst och beror säkert på att vi arbetat mot samma mål. Det har varit ett bra gäng som har drivits av att det här ska bli så bra som möjligt. Vi har hjälpts åt, tänkt till och frågat en extra gång för att det ska bli rätt. Om det är något som skiljer det här från andra byggen är det att kommunikationen fungerat så bra och att det varit strukturerat och noggrant. Men framför allt att det funnits ett stort engagemang som kanske inte är så vanligt i sådana här projekt.”

  Theresa Schatzl, förvaltare på Klövern

  Stefan Jönsson, KlövernKlövern ville prova ett nytt sätt att jobba på och istället för att låta ett byggföretag driva projektet så anlitade vi E2C som är ett projekt­ledningsföretag. Eftersom det här har varit ett lite annorlunda sätt att jobba på för mig så har det varit lite kringelikrokvägar under resans gång, men vi har alla varit lösningsorienterade och hittat sätt som gjort att det fungerat och blivit en kostnads­effektiv entreprenad. Det har varit ordning och reda under hela projektets gång med en noggrann dokumentation och en bättre uppföljning än vad jag är van vid. Jag har jobbat med alla tre, Joakim, Jörgen och Kaia, även om Kaia varit den som mestadels stått för framdriften. Att ha någon som är på plats och inte jobbar med något annat än själva projektet har gjort att E2C har haft full koll på tidplanen så att allt som ska göras och material som ska levereras har blivit utfört i rätt tid. Det är en bidragande orsak till att vi blev klara i tid även om det var en väldigt pressad tidplan redan från början. Som vanligt i ett projekt så dyker det upp oväntade saker som till exempel en stor asbest­sanering och en golvkonstruktion som inte var riktigt ok. Rent generellt är det här ett jättebra genomfört projekt utifrån tid, ekonomi samt att vår hyresgäst faktiskt har kunnat få det där lilla extra som de kanske inte hade förväntat sig.”

  Stefan Jönsson, beställare och projektledare på Klövern