Exclusive Competence & Construction
 • English
 • Svenska
 • Varje morgon går Rolf Erenius en promenad runt Strömmen med sin vän Hektor, en storpudel. Bild: FotograFia

  Rolf Erenius. Ett porträtt av en idérik, ödmjuk arkitekt och Senior Advisor.

  Varje morgon går Rolf Erenius en promenad runt Strömmen med sin vän Hektor, en storpudel som likt husse lyssnar uppmärksammat, och är vaksam på detaljer. Det har också varit en framgångsfaktor under Rolfs långa yrkeskarriär. Med skissblocket på fickan är han ständigt redo när idéerna dyker upp.

  Rolf är inte mycket för titlar, men låt oss för enkelhetens skull ändå slå fast att han är arkitekt och Construction Manager inom Fastighetsutveckling. Han är en värdefull partner för E2C, då han med all sin erfarenhet utmanar konsulterna med idéer som han vill förverkliga.  

  Men vem är då denne Rolf Erenius? Ja, om vi skulle våga oss på en beskrivning så är det en vetgirig, idérik och ödmjuk man i sina bästa år. Trots att han med sina 82 år sedan länge passerat pensionsåldern jobbar han dagligen, men helst inte måndagar och fredagar. Hur kommer det sig?

  – Det är viktigt att hålla i gång huvudet. En god vän till mig, som är läkare och även han fortsatt verksam inom sitt gebit, sa några kloka ord som fastnat; den dagen du slutar vara aktiv kan du lika gärna lägga dig ner och dö.

  Så för Rolf, som ständigt söker nya utmaningar, som trivs i människors sällskap och tycker arbete är roligt, var det aldrig tal om att gå i pension.

  – I planeringsstadiet kostar det inget att göra ett noggrant jobb. När projektet väl är i gång är det svårare att ändra, säger Rolf Erenius. Bild: FotografFia
  – I planeringsstadiet kostar det inget att göra ett noggrant jobb. När projektet väl är i gång är det svårare att ändra, säger Rolf Erenius.

  En vetgirig optimist

  Många är de uppdrag och projekt som under årens lopp fyllt hans gedigna CV. Och visst kan man förstå att det varit en händelserik karriär för denne kreativa man, född optimist och med ett brinnande intresse för kunskap.

  Rolf lärde sig läsa redan som 4-åring. Hans vetgirighet visste inga gränser. Dagligdags botaniserade han i familjens välfyllda bokhylla och kröp under sängen för att ligga och läsa timmar i stäck. Till slut tyckte föräldrarna att det blev för mycket av det goda och låste in böckerna.

  Kanske var det fröken Båge, på Gustav Adolfskolan som öppnade vägen till stadsbiblioteket, som blev räddningen. Och som banade väg för den unge Rolfs yrkeskarriär. När han klagade över att böckerna som erbjöds var för barnsliga öppnade hon upp delar av biblioteket med vuxenlitteratur. Där fann Rolf sig till rätta och tillbringade timmar med näsan över litteraturskatterna.

  Förmiddagen är min bästa tid på dagen. Då sätter jag på en stor balja kaffe och slår mig ner för att jobba. Det är nu alla idéerna kommer.

  Nattliga skisser i sin gröna ungdom

  Yrkesvalet var dock ingen självklarhet. Hemifrån höjdes röster om att Rolf borde bli läkare. Morfadern tyckte bestämt byggarbetare. Men med sitt brinnande intresse för samhället och dess människor blev yrkesvalet ett helt annat. Som arkitekt skulle också hans skapande ådra och sinne för att visualisera idéer komma väl till pass.

  – Jag har alltid varit bra på att utveckla idéer. Som ung och grön inom yrket blev det mycket praktik, och jag blev inblandad i alla möjliga projekt. Det var ibland svåra uppdrag, så det blev många nattliga skisser som sedan skulle presenteras för beställare på dagarna.

  Bland uppdragen fanns hotell i Europa, och ett annat hotell på berget ovanför Gränna, med linbana ner till det lilla samhället vid Vättern. Det projektet, liksom flera andra, blev aldrig av. Men det var en lärorik tid, kanske till och med den bästa, funderar Rolf när han minns tillbaka.

  Lång yrkeskarriär med framgångsrika projekt

  Genom sin 65-åriga karriär har Rolf haft ledande befattningar inom design och projektledning. Han har jobbat med stadsplanering och detaljplanering. Vandrat från kommunala anställningar som ung till konsultföretag och börsnoterade bolag som äldre.

  Ett av uppdragen här i Östergötland var att skapa en ny stadsdel i Söderköping, vid Alboga, ett annat att upprätta detaljplan för golfanläggning i Linköping. Med skissblocket på fickan strosade Rolf runt och fångade detaljerna. En hel del fotografering blev det också. Det här var långt innan digitaliseringen, så det blev mycket klippa och klistra innan han kunde presentera det för kund. På den tiden fick man också ringa runt till alla berörda och även knacka dörr för att förmedla planer, som vid nybyggnation.

  Ett annat stort projekt var att utveckla kanaljorden längs med Göta Kanal från Mem till Sjötorp. I projektet blev det emellanåt tuffa diskussioner, med åsikter som gick isär. Men det blev ett lyckat resultat till slut. De kan vi nog alla intyga som sett kanalmagasinet i Mem, restaurangen vid Bergs slussar och nyttjat de iordningställa gamla dragvägarna till cykelvägarna längs med kanalen.

  När tycke uppstår blir det ljuv musik

  Sedan 30 år tillbaka har han bara ägnat sig åt uppdrag som han tycker är roliga och stimulerande. Uppdragen har ibland kommit från oväntat håll. Vid ett tillfälle började han samspråka med en man på tåget, vilket ledde till ett uppdrag tillsammans med Skanska som skulle bygga virkestorkar och ett nytt såghus i Åtvidaberg. En annan trevlig tågresa resulterade i ett industribygge i Gusum tillsammans med NCC.

  – Man får ha tentaklerna ute, skrattar Rolf, och säger i samma stund; det är E2C bra på också. Det är en del av framgången och framförhållningen.

  Och kanske var det orsaken att de båda kom i samklang på ett möte i Stockholm. Tycke uppstod direkt och idag jobbar de gärna tillsammans i projekt där deras kompetenser flätas samman.

  – E2C är bra på så mycket, utbrister Rolf. De har drivet, de är musikaliska! De har en flexibilitet och är lyhörda för vad man vill. De skulle aldrig säga att det inte går.
  I stället hittar de lösningarna som gör det möjligt. 

  Full koll med E2C

  Som Construction Manager har Rolf en nyckelroll. Han ansvarar då för att driva igenom juridiskt bindande kontrakt, så att det följer de lagar och regler vi har. Samtidigt ska han också se till att dessa avtal gynnar själva affären. Det här menar Rolf är också en del i E2C:s styrka.

  – E2C är både byggare, byggekonomer och planerare. De har fokuserat sig på de tunga bitarna. Deras modell eliminerar överraskningar och kostnader som skenar. Det är smart.

  De senaste årens tekniska utveckling har också varit betydelsefull menar Rolf.

  – Styrkorten som E2C jobbar med gör att de har full koll på både ekonomi och produktion. De är helt enkelt fenomenala!

  Ärlighet och uppriktighet är ord Rolf skriver högst upp på listan över viktiga ting i projekten. Liksom kompetens. Rolf menar också att man behöver vara lyhörd i sitt arbete. Man måste jobba i beställarens intresse och presentera det på ett sätt som tilltalar. Gärna så att även denne känner att han bidragit till idéerna som presenteras.

  Rolf, som ständigt söker nya utmaningar, som trivs i människors sällskap och tycker arbete är roligt, var det aldrig tal om att gå i pension. Bild: FotograFia
  Rolf, som ständigt söker nya utmaningar, som trivs i människors sällskap och tycker arbete är roligt, var det aldrig tal om att gå i pension. Bild: FotograFia

  Utmaningar då och nu

  När man tittar så här i backspegeln är det inte utan att man undrar lite över utmaningar då och nu. Finns där likheter. Eller olikheter? Jo, visst finns där likheter, som oro vid sämre tider, inte minst för att behöva säga upp personal. Men kanske är det jobbigare i dag. Tyngre, funderar Rolf och tar som exempel tillståndsprocedurerna som blivit snurriga. Han tror också att beslutsfattarna idag är mindre kompetenta. I alla fall när man ser till vilka de anlitar. 

  Vad är då viktigt idag?

  – Samhällsbyggnad! säger Rolf tveklöst. Behovet av äldreboende, förskola, skola och bostäder är stort. Och här gäller det att ha både kommunen och politikerna med sig. Vi behöver sträva efter att ha goda relationer och en bra dialog.

  Pågående planeringsprojekt

  Just nu, när det är svajigt runt om i världen, är det bra att ha planeringsprojekt som man kan ta fram och lägga tid och krut på, menar Rolf. Man får helt enkelt passa på när det är sämre tider.

  Kulla Säbo är ett sådant pågående projekt i planeringsstadiet. Första steget är ett äldreboende i Krokek som Rolf skissar på tillsammans med E2C och en arkitektbyrå. Det är ett projekt som ligger i linje med kommunens visioner för området. 

  Det är många parametrar som ska tas hänsyn till i ett byggprojekt. Och det gäller att skapa rätt förutsättningar redan vid planeringen.

  – I planeringsstadiet kostar det inget att göra ett noggrant jobb. Sedan blir det svårare att ändra, när projektet väl är i gång.

  Hållbarhet och kvalitet

  Ännu en faktor att ta hänsyn till vid byggnationer är hållbarhet. Hållbarhet för Rolf är synonymt med kvalitet över tid. Det är mycket som byggs nu som inte är hållbart. Som träfasader där panelen är tunn och kvaliteten dålig. Det blir kostsamt i längden, menar Rolf.

  – E2C har ett system som beställaren kan vara helt säker på. De håller koll på vartenda öre. Dessutom är de trevliga! För mig är det viktigt att jobba med professionella människor, men det ska vara roligt också. Och så ska man hålla tiden, både för möten och leverans. Det är viktigt.

  Det värdefullaste vi har

  Efter ett långt yrkesliv njuter Rolf av dagar tillsammans med hunden Hektor, barn och barnbarn, kollegor och vänner.

  – Är det något som är viktigt här i livet är det riktiga vänner, goda relationer. Och ödmjukhet. Det kommer man långt med, menar Rolf.

  Det blir tyst en stund i båda ändar. Som att det Rolf just sagt var särskilt betydelsefullt och behövde några sekunders stillhet.

  Varje morgon går Rolf Erenius en promenad runt Strömmen med sin vän Hektor, en storpudel. Bild: FotograFia
  Varje morgon går Rolf Erenius en promenad runt Strömmen med sin vän Hektor, en storpudel. Bild: FotograFia

  – Nähe, nu tycker Hektor det är dags att leka. Han slänger sitt ben mot mig. Och förresten är det hög tid för hans eftermiddagspromenad.

  Skissblocket ligger förstås tryggt i fickan. Utifall han får syn på något som väcker en tanke. Kanske en idé till ett framtida projekt.

  ————

  Efter intervjun kommer ett sms:

  ”Hej igen! Måste nämna att jag varit en inbiten seglare och ägnat mig åt havskappsegling likaså älskat skidåkning utför samt spelat tennis.”

  Inte undra på att E2C tycker att det är en ynnest att ha denna man i sitt team. Rolf Erenius är inte bara intressant som person, han är också en mycket god vän och en stor källa till inspiration i E2C:s arbete. Och i allt som händer däremellan, menar Jörgen Hultmark.

  Text: My Lieberman, bilder: FotograFia