Exclusive Competence & Construction
 • English
 • Svenska
 • O'Learys i Kalmar har totalrenoverats hösten 2023.

  Ny restaurang på fyra veckor

  Minutiös planering och effektivt samarbete gjorde att O´Learys i Kalmar fick en helt ny restaurang och bar, en nattklubb, ett karaokerum och en scen för liveframträdanden, på bara fyra veckor. E2C höll i trådarna och såg till att projektet höll utsatt tid, kvalitet och budget.

  O´Learys på Larmtorget i Kalmar har under många år varit ett uppskattat ställe för alla som tycker om mat och sport. Men tiden och ett högt tryck hade slitit på både kök och matsal. Det var dags att totalrenovera för att skapa ett nytt modernt O´Learys med bar, kök och en matsal inspirerat av Boston. Men den totalrenovering som krävdes innebar att restaurangen var tvungen att hålla stängt under tiden. JJL Group ville förstås att avbrottet skulle bli så kort som möjligt och bad E2C ta hand om upphandling, planering och projektledning.

  E2C och JJL Group hade samarbetat flera gånger förut bland annat med O´Learys i Linköping. De kände varandra väl vid det här laget och ägaren Jesper Liedstrand visste vad han behövde och kunde få.

  På fyra veckor skulle alltså hela restaurangen rivas ut, få en helt ny utformning och byggas upp igen.

  Köket var den största utmaningen då många olika moment skulle utföras på en liten yta under begränsad tid av en rad entreprenörer.

  – Här gällde det verkligen att precis alla följde min planering och gjorde de moment som de förväntades göra under den tid de hade till förfogande för att sedan kunna lämna över stafettpinnen till nästa entreprenör som skulle ta över. Alla var oerhört professionella och effektiva och köket blev faktiskt klart till och med lite före utsatt tid, berättar Joakim Sternander, projektledare på E2C.

  Utöver den totalrenoverade restaurangen gjordes en tillbyggnad för den nya nattklubben. Dessutom byggdes ett karaokerum och en scen för liveframträdanden. Nya shuffleboards och arkadspel har flyttat in i lokalerna liksom de stora tv-skärmarna som är lite av O’Learys signum. De installerades lagom till hockeyallsvenskan drog igång.

  Effektgruppen såg till att ljuset och ljudet blivit något utöver det vanliga. De bytte ut hela ljud-, bild- och styrsystemet till förmån för en modernare lösning med mer effekter. Det Kalmarbaserade företaget Snickerima ansvarade för både inredning och möblemang anpassat till Boston-style.

  – Det var snabba ryck men det gick bra. Joakim och jag har arbetat ihop i andra projekt för O’Learys så vi känner varandra sedan tidigare. Han är alltid lugn, sansad och strukturerad att arbeta med, säger Lukas på Snickerima.

  – En minutiös planering i kombination med att vi anlitar lyhörda och mycket kompetenta entreprenörer gör att projekten kan vara så effektiva med bibehållen kvalitet. Det är viktigt för mig att kunden känner sig trygg med att vi håller överenskomna tider, budget och kvalitetskrav, säger Joakim Sternander.

  Många av restaurangens stamgäster hängde på låset öppningskvällen. Först ut på den nya livescenen var Freddie Liljegren som medverkat i Idol. Det blev en lyckad start på en ny era.

  Text: Anna Eriksdotter, bilder: O’Learys