Exclusive Competence & Construction
 • English
 • Svenska
 • E2C anlitades som projektledare när galleria blev O'Learys eventcenter. Bild: Fotograf Satu

  Från galleria till eventcenter

  Restaurang och eventcenter för O'Learys i Linköping.
  Galleria Filbyter förvandlades från galleria till eventcenter. Det har krävts minutiös planering och samordning för att få alla delar att falla på plats och i rätt tid när gallerian Filbyter i Linköpings city omvandlades till ett stort eventcenter i O'Learys regi.  E2C har varit projektledare och med ett lyhört samarbete, god kommunikation och detaljerade styrkort har allt fungerat mycket bra. Projektet blev färdigt i tid trots pandemin som ställde mycket på ända under våren 2020.

  Joakim Sternander, E2C och Jesper Liedstrand, JJL Group utanför entrén till O’Learys nya eventarena i Linköping. Bild: Fotograf Satu

  Den forna gallerian har verkligen genomgått en helomvandling. När O’Learys tog över försvann butikerna och har nu ersatts av restauranger och barer med sammanlagt 600 sittplatser inomhus och 130 på uteserveringen. I lokalen finns åttio tv-skärmar som visar sport. Det finns också flera karaokerum, darttavlor och shuffleboard. Lägg sedan till 10 svarta bowlingbanor med belysning som påminner om ett dataspel och touchskärmar där spelarna kan ställa in olika spel och svårighetsgrader samt chatta med andra spelare. Lokalen har ett avancerat system för ljud, ljus och bild styrning. Dessutom finns en livescen och ett nattklubbsgolv som är något utöver det vanliga.

  Besök webbsidan för O’Learys Linköping här!

  Joakim Sternander, E2C och Jesper Liedstrand, JJL Group utanför entrén till O'Learys nya eventarena i Linköping
  Joakim Sternander, E2C och Jesper Liedstrand, JJL Group utanför entrén till O'Learys nya eventarena i Linköping. Bild: Fotograf Satu
  Projekt O'Learys i Linköping. Från galleria till eventarena. Bild: Fotograf Satu
  Projekt O'Learys i Linköping. Från galleria till eventarena. Bild: Fotograf Satu

  FAKTA
  Restaurang och eventcenter för O'Learys, Linköping

  Vårt uppdrag: Rådgivning, projektledning, upphandling, besiktning
  Projektnamn: O’Learys
  Uppdragsgivare: SB Stora Torget 5AB
  Referensperson: Jesper Liedstrand
  Projekttid: 2019- 2020
  Omfattning: 3 000 kvm
  Produktionskostnader: 30 msek
  Fakta: Omställning av galleria Filbyter från butiker till restaurang och eventcenter

  Jesper Liedstrand, initiativtagare och finansier för O'Learys-projektet i Linköping
  Jesper Liedstrand, initiativtagare och finansiär. O´Learys i Linköping är hans femte satsning och den största hittills, han äger JJL Group och är trefaldigt prisbelönt franchisetagare.

  Fungerat hela vägen

  Bättre läge än här vid torget mitt i centrum går inte att få och när man tittar på Linköping som stad och befolkningen var det ett självklart val. Det är en studentstad som växer samtidigt som det finns ett stort sportintresse. Förr var O`Learys renodlade sportbarer men det här är mer ett eventcenter med bland annat bowlingbanor och en stor livescen utöver restauranger och barer. Det är viktigt att kunna nå alla åldrar oavsett vad de tycker om.

  Konceptet har utvecklats genom åren och jag har åkt runt till olika ställen och frågat vad som är bra och dåligt med deras verksamhet för att få en bild av hur jag skulle göra i Filbytergallerian. Det är mitt femte O’Learys som jag öppnar och det allra största. Ytan är över 3000 kvadratmeter. 2018 invigdes O’Learys i Växjö och det var också stort men inte lika. Då höll jag i hela projektet och lärde mig att man inte kan göra allt själv. Det tar otroligt mycket av ens tid och fokus från annat som också behöver göras. Så det här är första gången jag har anlitat en projektledare och kommer definitivt att göra det igen. Det har funkat jättebra. Joakim är väldigt noggrann och har full kontroll. Det är ordning och reda på allt och har känts naturligt att släppa projektledningen till honom. Vi har haft en tät dialog under hela projektet eftersom mycket varit restaurangspecifikt och sådant han inte alltid känt till. Att han har varit på plats är förstås värdefullt eftersom jag bor i Kalmar och det hade inte varit hållbart att åka emellan. Jag kan absolut tänka mig att jobba på det här sättet igen. I så här stora projekt blir det många gånger stress och hets mot slutet men så har det inte varit för oss utan det har funkat hela vägen. Vi sköt på invigningen en månad men det var ju speciella omständigheter på grund av pandemin. Självklart påverkas vi och har fått justera våra budgetmål. Men eftersom det är så stora ytor kan vi ta in ganska många och ändå hålla distans. Det gör att vi trots allt kan komma upp i en helt ok omsättning. Det är inte omöjligt att jag öppnar något liknande i någon annan stad framöver.

  Jesper Liedstrand, ägare O’Learys Linköping och VD/ägare för JJL Group.

  Niclas Rengenstedt, teknisk säljare och installatör på AA-Video i Linköping. Underleverantör i projekt O'Learys. Bild: Fotograf Satu

  Utomstående projektledare gynnade projektet

  Det här var ett väldigt stort och intensivt jobb och jag är oerhört nöjd med resultatet. Visst har det varit en komplexitet att få ihop allt eftersom det handlar om bild, ljud och ljus i precis hela lokalen från nattklubb och scenljus till bowlingbanorna och restaurangen. Anläggningen styrs digitalt genom toutchskrämar och via ett trådlöst nätverk som är integrerat överallt. Det blev några mil kablar därinne. Jag kan säga att det blev väldigt mycket kablage och vi har fått dra upp egna kabelvägar vilket har varit en stor fördel att inte vara låst vid de som redan finns.

  Eftersom vi fick komma in tidigt i projektet och E2C har lyssnat på oss från start så har vi fått vara med och styra mycket av planeringen och haft full insyn i arbetet. Det har också varit viktigt att alla vet vad alla gör för helst ska det ju klaffa minutiöst. Jag måste säga att det har funkat förvånansvärt bra och är ovanligt att ett så här stort projekt blir klart utan förseningar. Kontakten med Joakim har varit rätt intensiv och det är en stor fördel att vi finns lokalt i Linköping. Vi har kunnat vara med på alla avstämningsmöten och varit på plats inom några minuter ifall det behövts. Jag tror också att det gynnat projektet att E2C varit en utomstående projektledare och inte kopplade till någon. Känslan är att de varit neutrala och sett till allas bästa. Joakim har haft full koll på helheten. Det blev ett bra samarbete och jag är glad att vi fick förtroendet. Jag vill absolut jobba så här igen.”

  Niclas Rengenstedt, teknisk säljare och installatör på AA-Video i Linköping

  Ordning och reda på allt

  “Nu har vi öppnat och det handlar om 3000 kvadratmeter som ska fyllas med aktiviteter och människor. Det finns 600 sittplatser i restaurangen inomhus och uteserveringen rymmer 130 personer. Därutöver finns det fem barer, nattklubb, bowling, minigolf, karaoke, dart och shuffleboard. För oss är det bara att gasa samtidigt som vi hela tiden tänker till så att det är social distans. Det blev ju väldigt annorlunda nu i och med corona och visst är det tråkigt att inte kunna utnyttja ytorna fullt ut från start. Ingen vet ju när pandemin är över men så fort som möjligt får vi hoppas. Till dess tar vi in färre gäster och har en personalstyrka på 30 istället för de 65 som jag anställt. Vi får se vad som händer men redan nu har vi haft en hel del gäster. Det är ju inte så mycket sport för tillfället men elitloppet drog folk till våra tv-skärmar och det har varit många på uteserveringen.

  Joakim på E2C har varit min kontaktperson under det här projektet. Det har varit ett riktigt bra samarbete. Vi har jobbat sida vid sida månaderna innan invigningen, tittat på detaljer och gjort justeringar som behövts. Han är hjälpsam och har verkligen lyssnat på oss. Dessutom har Joakim fört in nya tankesätt och kommit med många bra förslag på förbättringar. De tider och deadlines vi kommit överens om har hållits och det har varit ordning och reda på allt. Kontakten med hantverkarna har också varit god så allt har fungerat riktigt bra.”

  Stefan Carneteg, platschef O’Learys

  Nicklas Myntti, projektledare på Storköksinnovation i Norrköping. Underleverantör i projekt O'Learys. Bild: Fotograf Satu

  Perfekt samordning och styrning

  ”Omvandlingen av Filbytergallerian var ett jättestort projekt som pågick under en intensiv period. Samordningen och styrningen har fungerat perfekt. Det var bra att E2C höll i det här eftersom de har varit mycket engagerade och samtidigt varit bra på att lyssna på oss alla som varit inblandade. Ofta blir det förseningar i så här stora projekt på grund av sjukdom eller försenade leveranser och då blir det extra stressigt för oss som kommer in sent i processen. Men Joakim har fungerat som spindeln i nätet och drivit på. Eftersom han har varit på plats så har det gått att lösa saker direkt när de uppstått. Vi har också haft regelbundna avstämningsmöten med alla inblandade. Det har absolut varit en fördel för oss att vi har kontor i närheten och enkelt kunnat svänga förbi om det behövts. Jag skulle beskriva det som ett projekt med fart och fläkt hela tiden och jag tycker att det har varit både roligt och intressant att fått vara med. Det har redan från början funnits ett förtroende. E2C har lyssnat och litat på oss.

  Efter mer än tjugo år som kock och köksmästare har jag ju en del erfarenhet och vet var spisen ska stå eller hur en hylla ska sitta för att flödet för kökspersonalen ska bli så smidigt som möjligt. Det gäller att förenkla för de som ska arbeta i köket och samtidigt hålla kostnaderna nere. Jag upplevde aldrig att det var några problem när jag kom med förändringsförslag. Vissa saker var inte genomförbara beroende på hur el och avloppsledningar var dragna. Så är det ju när befintliga byggnader renoveras. Men i stor utsträckning gick de våra förslag till mötes.

  Nicklas Myntti, projektledare på Storköksinnovation i Norrköping

  Stefan Carneteg, platschef O’Learys. Bild: Fotograf Satu

  Lyhört samarbete med klockren planering

  ”Hyperbowl är en maxad bowling som precis gjort entré i Sverige. Tio banor finns i O´Learys nya eventhall i Linköping och det är troligen Europas enda svarta bowlingbanor. Musiken, belysningen och de digitala effekterna gör att det känns som att kliva in i ett dataspel. Men banorna är inte bara för gamers utan här ska alla kunna spela – unga, gamla, nybörjare och elit. Banorna är godkända för tävlingsspel och det finns två vip-banor separerade från de övriga.

  Det här har varit ett stort projekt med en klockren planering. E2C har varit lätta att ha att göra med. När man kommit med förslag och tankar har de varit väldigt lyhörda och alla har fått använda sin expertkunskap fullt ut. Joakim har varit tydlig med vad som gäller utan vara dominant. Vi har haft kontinuerlig kontakt genom hela resan och kommunikationen har varit väldigt rak och det är något som jag uppskattar. Efter varje möte gjordes ett protokoll där allt vi tagit upp stod nerskrivet. Det var bra för båda parters skull. Jag har känt mig involverad i hela projektet. E2C har alltid kollat med oss om saker och ting fungerar och passar och informerat om det blivit ändringar så vi inte behövt stå där och inte kunnat arbeta. Joakim har haft väldigt bra koll på de olika sakerna. Han har följt upp och om det har varit något har han åtgärdat det direkt.  Jag är oerhört nöjd med samarbetet.”

  Niklas Linderholm, försäljningschef Bowltech Sweden AB

  Superbra styrning av projektet

  Jag har jobbat med snickerier i trettio år och inrett många hotell, restauranger och offentliga miljöer genom åren. Varje projekt är unikt på sitt sätt även om de stora kedjornas inredning blir ganska lika från plats till plats. Skillnaden den här gången är själva byggprocessen, att det har varit en utomstående projektledare. Joakim på E2C har samordnat allt och hållit i trådarna. Det har fungerat mycket bra och jag har inget att klaga på.  Det som vi har kommit överens om har gällt. Det är viktigt att alla har taktkänsla och att det finns ett samförstånd att man hjälps åt så att var och en hinner göra sina grejer. Vi var till och med före tidplanen innan coronan bröt ut och kunde följa planen även sedan. Eftersom vi som snickare kommer in ganska sent i kedjan är det viktigt att de före oss blir klara i rätt tid och Joakim har skött styrningen superbra.

  Jonas Nygren, delägare Snickerima