Exclusive Competence & Construction
  • English
  • Svenska
  • Ny padelhall i gammal fabrikslokal

    Every Padel byggdes i Ericssons gamla fabriker på Ingelsta i en lokal där ytan visserligen var stor, men taket alldeles för lågt. Hur gick det till när ett till synes omöjligt projekt blev möjligt?

    Vissa fastighetsägare väljer att se möjligheter medan andra ser problem. Corem tillhör de förra och när vi fick frågan om det går att höja ett tak med 12 meter, var vi inte sena att undersöka saken. (Så sant vi gillar utmaningar.)

    Padelprojektet genomfördes mitt i Ericssons gamla fabrikslokaler. Bild: Fotografia

    En liten detalj som nämndes i förbifarten var att 360 grader runt om lokalen fanns, vägg i vägg, företag som Friskis & Svettis, Ahlsell, NetOnNet, där den dagliga verksamheten skulle pågå som vanligt. Att vid sådana tillfällen ha rätt kontakter tillgängliga i telefonen är en ynnest.

    Ganska snart hade vi tillsammans med sakkunniga gjort en analys av bland annat takanordning, ventilation och väggar – och gjort bedömningen att det omöjliga faktiskt var möjligt. Det gick att höja taket mitt i den gamla fabriksbyggnaden utan att störa verksamheten runt omkring.

    Det blev en utmanande ombyggnad!

    Visionen om en padelhall

    Stefan Jönsson på Corem blev förstås nöjd med svaret. Han, tillsammans med den blivande hyresgästen, hade en vision om en padelhall med hög standard, där spelarna skulle känna att det var något extra. Högt i tak, gott om plats och rymd. Skissen från arkitekten var redan klar. 

    - Att förstå kunden och veta exakt vad de vill ha är det viktigaste i starten av ett projekt. Därför ställer vi många frågor, och sätter ord på det kunden försöker beskriva. Vi måste vara helt överens innan vi börjar, säger Kaia Puusepp, som utsågs till projektledare för padelbygget.

    Kaia Puusepp, E2C

    De bästa underentreprenörerna

    En padelhall utöver det vanliga var alltså målet. Efter att ha kommit överens om budget och tidplan med Corem inleddes nästa steg. Upphandlingen. Projektet behövde en mängd skilda kompetenser, från arkitekter och rörmokare, till kranförare och besiktningsmän. 

    För att hitta rätt kompetens, med ett ärligt intresse och bäst metod skickade vi ut en intresseförfrågan.

    - Det är alltid lika spännande i uppstart. Vi är väldigt tydliga med vilket vårt uppdrag är. Vårt jobb är att göra kunden nöjd. Utan det har vi egentligen inget existensberättigande.

    Snart hade E2C också det bästa teamet på plats. Några av underentreprenörerna hade vi jobbat med tidigare, andra var nya. Det är så vi vill jobba, att hela tiden utvecklas tillsammans med såväl gamla som nya underentreprenörer.

    En projektledare som kan sin sak

    Kaia vet vad som krävs för att styra ett manskap på 50 personer. Hon jobbar efter principen ”Management by walking around” och lär sig snabbt allas namn. Hon räds inte att säga till. Eller ifrån. Hon är modig. Trygg. Och har ett ordningssinne som heter duga. Med styrkortet ständigt uppdaterat har Kaia stenkoll.

    - Det gäller att kunna hålla många bollar i luften. Samtidigt kan man bara göra en sak åt gången, och den prioriteringen måste du göra själv. Men man ska också komma ihåg att det är ett grupparbete, något vi gör ihop.

    Så inleddes arbetet med den nya padelhallen. Tak och väggar revs. Därefter restes de nya takstolarna för att höja taket tolv meter. Det gick som planerat och arbetet flöt på som det skulle. Men i byggprojektens vardag ingår dock otvetydigt att det händer saker som man inte kan förutse.

    Oväntade utmaningar

    När de gamla avloppsstammarna, under den massiva betongplattan, visade sig vara uttjänta och takvattnet rann längs innerväggarna samtidigt som stålpriserna skenade i höjden, med offerter giltiga tolv timmar, ställdes saker på sin spets.

    Det var nu dags att ta fram den ingenjörskonst E2C är satta att bruka: betongplattan öppnades upp, jord skottades för hand och en tunnel grävdes där de underjordiska avloppsstammarna kunde läggas. Taket som läckte ersattes med en helt ny konstruktion. Stålet halverades och på en vecka hade tretusen kvm takelelement lagts på plats. 

    - Drömprojekt? En kund som vet vad de vill ha och vi får göra totalentreprenad och ta hela ansvaret. Som det här!

    Kaia Puusepp, projektledare, styr projektet och har full koll från start till mål..

    Dags för slutbesiktning

    Bygget pågick enligt planerna i rask takt. Hantverkarna avlöste vararandra och efter åtta intensiva månader av projektering och byggande var det dags för slutbesiktning. Thomas Bladh, certifierad besiktningsman, har sitt arbetsfält mellan Haparanda och Rom. Han åker runt på byggen och besiktigar säkerhet, larm och sprinklers.

    - E2C skötte sig exemplariskt. Det var färdigt i tid, det är inte många projekt som är det. Finishen var riktigt fin. Det är inte ofta man kommer till ett bygge och det är städat och undanplockat vid besiktningen. Och det var Kaias förtjänst.

     

    Kaia själv var också nöjd. Från samtalet om att höja taket, till den färdiga produkten. Projektet löpte på smidigt och underleverantörerna gjorde ett bra jobb. Och E2C  levererade i tid – med en nöjd kund som följd.

    Every Padel är nu etablerat i Erikssons gamla fabrik på Ingelsta. Och visst uppskattar deras kunder den nya fräscha hallen, med rymd, högt i tak, åtta dubbelbanor, två singelbanor och fyra dubbelbanor utomhus. 

    Vad säger du, hänger du på och tar en match med oss?