Exclusive Competence & Construction
  • English
  • Svenska
  • Starby Spa, totalentreprenad 2022

    Hur bygger man en upplevelse?

    – Att bygga ett spa är så mycket mer än bara konstruktion och teknik. I nära samarbete med ägarna har vi byggt en upplevelse, konstaterar Joakim Sternander projektledare på E2C.

    Joakim är ansvarig för att Starby Spa i Vadstena blivit det moderna, stämningsfulla spa med modern reningsteknik och värmeåtervinning som uppdragsgivaren önskade. I ett nära samarbete med Stefan och Hilda Carneteg som äger och driver Starby har E2C sett till att skapa de tekniska förutsättningar som krävdes för att förverkliga deras vision.

    Familjeföretag med visioner

    Det är två år sedan Stefan Carneteg köpte Starby hotell. Han hade sneglat på byggnaden många gånger men det var först mitt under pandemin som hotellet blev till salu. Dottern Hilda som arbetat länge inom hotell- och restaurangbranschen är den som kommer att driva verksamheten.

    – Jag har bott i Vadstena i trettiofem år, berättar Stefan. Hilda är uppvuxen här och vi har båda jobbat runt om i landet i många år. Nu känns det verkligen roligt att göra något här tillsammans. Hotellet har 120 bäddar, en stor matsal och konferensrum. Vi inledde med att renovera det mesta. Sedan började jag och Hilda planera för ett nytt spa.

    Visserligen fanns det ett litet spa tidigare men det var verkligen litet och hade hunnit bli rätt omodernt. Nu har en helt ny huskropp med terrass dockats vid den tidigare spa-byggnaden och ytan växte snabbt till 1 100 kvadratmeter. Betydligt större än den ursprungliga planen.

    – Vi besökte minst tjugo spa runt om i Europa innan vi planerade vårt eget. Kanske hade vi allra mest nytta av att se vad som inte fungerade på de olika ställena för att slippa göra samma misstag, berättar Hilda.

    Hilda och Stefan Carneteg, ägare till Starby Spa.
    Hilda och Stefan Carneteg, ägare till Starby Spa.

    Lyhört och nära samarbete

    Familjen Carneteg visste hur de ville ha det från början men under byggets gång har flera nya idéer vuxit fram, berättar Stefan.

    Joakim har varit väldigt lyhörd och försökt tillmötesgå våra önskemål.

    – Joakim har varit väldigt lyhörd och försökt tillmötesgå våra önskemål. Det är klart att ibland har han fått säga ”nej här går det en stor järnbalk eller det här är inte byggtekniskt genomförbart”, men så långt som möjligt har han lyssnat på oss och anpassat bygget.

    Joakim håller med.

    – Det nära samarbetet som vi har haft under projektets gång har absolut gjort slutresultatet ännu bättre än om jag bara fått instruktioner initialt och lämnat över när det var färdigt. Att bygga en upplevelse kräver att känna in längs vägen och både Stefan och Hilda har varit väldigt närvarande genom hela projektet. Det går att ha en vision från början om vilken känsla byggnaden ska förmedla men för att få ut maximalt av anläggningen är det bra att kunna göra vissa justeringar eller kompletteringar längs vägen.

    Modern hållbar teknik

    Ett exempel är poolerna som är anpassade för olika längder.

    – För tänk att någon är 190 cm och en annan 155 cm. Om de sitter i samma pool och den kortare personen är utgångspunkt för poolens sittplats räcker vattnet kanske till midjan på den långa. Och tvärtom blir absolut inte bra heller. Vi vill ju inte att någon ska drunkna, säger Stefan Carneteg.

    I de här poolerna får alla vatten ungefär till axlarna oavsett längd.

    Vattnet är en viktig del av ett spa och det ska flöda och bubbla. Det ska kännas som champagnebubblor. Vattnet i poolerna rinner hela tiden över bassängkanten litegrann för att förstärka känslan av ett flöde.

    – Det är kanske inget besökarna noterar men det påverkar upplevelsen. Under byggnaden finns ett helt teknikrum. Där sker all rening genom stora sandfilter och vattenflödet regleras i utjämningstankar. Till det behövs avancerade teknik och säkerhetssystem, förklarar Joakim.

    Eftersom ett spa är energikrävande har de även byggt in modern teknik för att återvinna värmen. Varmvattenpoolerna täcks också över när de inte används för att minska energiåtgången.

    – Det finns ett incitament att göra vad som går för att minska klimatbelastningen, säger Joakim.

    Joakim Sternander, ansvarig projektledare från E2C. Bild: Fotograf Satu
    Joakim Sternander, ansvarig projektledare från E2C. Bild: Fotograf Satu

    Omsluten av färgenergi

    Utöver bubbelbad har gästerna tillgång till bastu, avkopplingsytor, ett välutrustat gym och flera behandlingsrum på Starby Spa. Massörer och hudterapeuter erbjuder allt från massage inspirerad av österländsk tradition till olika kropps- och ansiktsbehandlingar för att motverka ålderstecken eller lindra eksem. Ett holistiskt synsätt präglar behandlingarna som har inslag av doft- och ljudterapi. Behandlingsrummen är målade i en djup varm färg någonstans mellan aprikos och terrakotta. Den som vant sig vid att spa-anläggningar går i vitt och beige får tänka om. På Starby omsluts gästerna av färg.

    Linnéa Stark är inredare på House of Stark och har tillsammans med Hilda Carneteg ansvarat för färgsättningen.

    Linnea Stark, inredare på House of Stark har tillsammans med Hilda ansvarat för färgsättningen.
    Linnea Stark, inredare på House of Stark har tillsammans med Hilda ansvarat för färgsättningen av Starby Spa.

    – Vi ville ha färger som ger energi och omhuldar gästerna samtidigt som det ska kännas vilsamt, förklarar Linnéa. Den höga luftfuktigheten gör att det inte går att använda textilier eller mattor för att skapa en varm känsla i rummen, därför har färgen på väggarna fått göra jobbet. Vi har också kunnat använda mörka träslag som passar väldigt bra ihop med färgerna vi valt. Den fuktiga luften har förstås styrt materialvalen och det har varit bra att bolla sådana frågor med Joakim som har koll på det praktiska och långsiktigt hållbara ur byggtekniskt perspektiv.

    Utanför behandlingsrummen finns en stor sal målad i en avslappande dovt turkosgrön färg. Det är högt i tak och finns mycket gröna växter i salen. Här står mjuka vilstolar i rader och den som lägger sig kan blicka upp i himlen genom fönstren som är placerade precis där väggen möter taket. Lugnet infinner sig snabbt och det är svårt att slita sig från vilstolen.

    Eldrum och eukalyptusbastu

    Lufttemperaturen i spa-delen är runt 28 grader men ute på terrassen råder gråkall vinter med vindar från sjön. Just den här dagen har ett ungt par sjunkit ner i den varma utomhuspoolen, de skrattar obekymrat och verkar trivas. Just idag är det ingen som använder terrassens kallvattenpool. Men när vårvärmen kommer är det dags för härligt häng och grillkvällar här.

    Till dess får gästerna koppla av i någon av eldrummets sex gungande korgstolar som hänger från taket. Enda ljuskällan är en fontän med orange belysning. Det milda skenet och stillsamma porlandet ihop med ett långsamt gungande kan få den mest alerta att slumra till en stund.

    Innanför en vägg av fönster ligger det största rummet. Här kan spagästerna bada, få fotbad, slappa, köpa färsk frukt och något att dricka. I rummets bortre del finns fyra likadana dörrar. En leder in i den finska bastun, en annan in till en aromabastu där doften av eukalyptus möter en och den tredje dörren leder till en tvagningsgång. Det är en smal gång som ångar av värme och redan efter första steget startar duscharna som är inbyggda i gångens väggar. En bit in finns en skål med badsalt att tvätta sig med och sedan en bänk för vila innan den avslutande duschen. Sist sveper en varm vind över huden som blåser bort vattendropparna innan det är dags att kliva ut genom den fjärde dörren.

    – Som en biltvätt ungefär fast trevligare, skrattar Joakim och tillägger att det är riktigt avkopplande därinne i tvagningsgången.

    Världsläget påverkade leveranserna

    Det har varit intensivt att bygga Starby spa. Pandemi, krig och inflation har påverkat projektet. Vissa varor har varit svåra eller näst intill omöjliga att få tag i eller så har leveranserna varit försenade.

    – Vi har haft en tydlig och detaljerad planering och när det uppstått störningar har vi snabbt kunna se vilka konsekvenser det medför och kunnat parerat för det. Men visst ibland har vi fått vända på varenda sten för att lösa sådant som uppstått längs vägen och bli klara i tid, berättar Joakim.

    Resultatet blev bättre än jag vågade hoppas på. Alla inblandade har förstått vad vi ville ha och det har verkligen blivit ett ställe där man känner att här vill jag vara.

    I slutet av oktober, precis enligt planeringen och i samband med att de första höstvindarna svepte in, kunde de första gästerna ta på sig de mjuka badrockarna och låta sig omfamnas av värmen på Starbys nya spa, ett stenkast från Vättern

    Text: Anna Eriksdotter, Bilder: Starby Spa